با خوردن این غذاها، بیماری می خوریم!
به گزارش لحظه عکاسی، بر اساس آمار اعلام شده از سوی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری، هر ساله در امریکا از هر 6 نفر یک نفر دچار بیماری ناشی از غذای آلوده می گردد.

اخیراً نوعی بیماری به نام سالومنلا که منشأ آن گوشت خام ماهی تن است، شیوع پیدا نموده و موجب بیماری حداقل 200 نفر شده است. بر اساس آمار این مرکز، در سال گذشته نوعی دیگر از بیماری که مرتبط با خوردن طالبی بوده باعث بیماری 146 نفر و مرگ 30 تن شده است. با بالابردن آگاهی خود در خصوص این نوع از بیماری ها و اطلاع از این که این میکروب ها اغلب در کدام نقطه در کمین هستند، می توانید خطر ابتلا به انواع بیماری را کاهش دهید.
در اینجا، به 7 عامل میکروبی که منشأ خوراکی دارند و راه های جلوگیری از آنها اشاره خواهیم کرد.
ای-کولی (E.Coli)
این نوع باکتری در روده انسان ها و حیواناتی از جمله گاو، گوسفند و بز زندگی می نماید و اغلب در گوشت نیم پز، شیر خام و آب آلوده یافت می شوند. علائم و نشانه های این بیماری اسهال شدید، دل درد و استفراغ است که ممکن است از 5 تا 10 روز طول بکشد. برای جلوگیری از ابتلا به عفونت ای-کولی بهتر است گوشت مورد مصرف کاملاً پخته گردد، میوه و سبزیجات قبل از خوردن و یا پخت به خوبی شسته شوند و نیز از خوردن شیر و یا سایر نوشیدنی های غیر پاستوریزه پرهیز گردد. عفونت ای-کولی در اغلب مواقع خطر جدی برای انسان ندارد، اما نوعی از این میکروب به نامO157.H7 وجود دارد که باعث نارسایی کلیوی و حتی مرگ انسان می گردد.
کَمپیلوباکتر (Campylobacter)
این نوع باکتری که ظاهری حلزونی شکل دارد، در گوشت مرغ و گاو رشد می نماید و باعث ایجاد عفونت در آنها می گردد، در حالی که هیچ گونه علائمی از بیماری در حیوان قابل مشاهده نخواهد بود. بیشتر افرادی که به این نوع از عفونت مبتلا می شوند دچار اسهال، گرفتگی عضله، دل درد و تب می گردند که ممکن است از 2 تا 5 روز طول بکشد. این نوع بیماری، ممکن است اسهال خونی و در بعضی مواقع حالت تهوع و استفراغ نیز با خود در پی داشته باشد. معمولاً بیماری به مدت یک هفته طول می کشد. بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان غذا و دارو، در سال 2005، میکروب کمپیلوباکتر در 47 درصد از گوشت های مرغ مشاهده شد که منجر به بیماری 13 نفر گشت. بیشتر این نوع عفونت ها اغلب خفیف بوده اند اما همین باکتری برای بچه ها خردسال، سالمندان و مبتلایان به نقص سیستم ایمنی ممکن است کشنده نیز باشد. بر اساس بیانیه سازمان سلامت جهانی، راه های پیشگیری از ابتلا به این بیماری پختن کامل گوشت، شستن دست ها پس از تماس با گوشت خام، ضدعفونی کردن تمام وسایل و لوازم آشپزخانه بعد از مصرف و استفاده از نوشیدنی های پاستوریزه اعلام شده است.
لیستریا (Listeria)
این باکتری در خاک و آب یافت می گردد و در گوشت خام، غذاهای فرآوری شده و شیر پاستوریزه نشده نیز به وجود می آید. برخلاف دیگر انواع میکروب ها، لیستریا می تواند در محیط سرد و دمای پایین نیز رشد کند و تکثیر گردد. از علائم این بیماری می توان به تب و لرز، سردرد، دل پیچه و استفراغ اشاره نمود. اما برای بعضی افراد ممکن است این بیماری جدی تر و حتی مرگبار باشد. افرادی که بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری اند زنان باردار و جنین آنها، افراد بالای 50 سال و افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند هستند. بر اساس آمار مرکز کنترل و پیشگیری بیماری، هر ساله 1600 نفر به این بیماری مبتلا می شوند که از بین آنها 260 مورد منجر به مرگ می گردد. برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری توصیه می گردد میوه هایی مانند خیار و طالبی با دقت بیشتر و ترجیحاً با فرچه ای تمیز شسته گردد و در مصرف خوراکی هایی مانند گوشت خام، هات داگ و غذاهای بسته بندی شده دقت بیشتری گردد.
ویبریو (Vibrio)
این نوع باکتری در آب شور زندگی می نماید و اغلب در غذاهای دریایی خام یافت می گردد. افرادی که بیشتر صدف خام و یا نیم پز مصرف می نمایند معمولاً ظرف 24 ساعت به این بیماری مبتلا می شوند. از علائم این بیماری می توان اسهال آبکی، دل پیچه، حالت تهوع، استفراغ، تب و لرز را نام برد. این بیماری ممکن است تا 3 روز طول بکشد. موارد جدی و خطرناک آن به ندرت پیش می آید و اغلب در میان افرادی که مبتلا به نقص سیستم ایمنی هستند مشاهده می گردد. بر اساس آمار اعلام شده، هر ساله 4500 مورد ابتلا به ویبرو در امریکا گزارش می گردد. مهمترین راه پیشگیری از این بیماری، پخت کامل غذاهای دریایی است.
توکسوپلاسما (Toxoplasma)
بیش از 60 میلیون زن، مرد و کودک در امریکا حامل این انگل هستند اما تعداد کمی از آنها دارای علائم بیماری اند زیرا سیستم ایمنی بدن مانع از فعالیت انگل و بروز بیماری می گردد. علائم این بیماری شبیه به علائم آنفولانزا یعنی سردرد، تب و بدن درد است. این انگل در بعضی مواقع خطرات جدی مانند آسیب بینایی، مغزی و سایر اندام را در پی دارد که اغلب در میان زنان باردار و مبتلایان به نقص سیستم ایمنی رخ می دهد. بیشتر مواقع در نتیجه تماس با مدفوع گربه که حامل این انگل است بیماری رخ می دهد. بنابراین، به زنان باردار توصیه می گردد تا حد امکان از بستر گربه ها دور بمانند. خوردن گوشت آلوده، گوشت خام یا غذایی که به خوبی پخته نشده، نوشیدن آب آلوده، همه از عوامل ابتلا به این نوع بیماری هستند. راه های پیشگیری از آن، پخت غذا با دمای مناسب، شستن دست ها زمان تماس با غذا و پرهیز از نوشیدن آب جوشیده نشده است.
سالمونلا (Salmonella)
سالمونلا گروهی از باکتری هاست که معمولاً در گوشت مرغ و خروس، گوشت گاو، تخم مرغ و در بعضی مواقع میوه و سبزی نشسته یافت می گردد. علائم این بیماری، تب، اسهال، دل پیچه و سردرد است که ممکن است بین 4 تا 7 روز طول بکشد. بیشتر افراد بدون احتیاج به درمان بهبود پیدا می نمایند، اما این بیماری ممکن است برای سالمندان، نوزادان و مبتلایان به نقص سیستم ایمنی، بسیار خطرناک باشد. در این گونه موارد، اگر درمان مناسب صورت نگیرد، ممکن است بیماری به وسیله جریان خون به سایر نقاط بدن سرایت کند و در نهایت منجر به مرگ فرد گردد. هر روزه در حدود 40 هزار مورد از ابتلا به این بیماری در امریکا گزارش می گردد. بچه ها زیر 5 سال، بیش از سایرین در معرض ابتلا به این بیماری هستند. برای پیشگیری از بیماری سالمونلا، توصیه می گردد از خوردن گوشت خام یا نیم پز و تخم مرغ نیم پز پرهیز گردد. گوشت خام باید از سایر مواد خوراکی دور باشد و جداگانه پخته گردد. دست ها و سایر لوازم آشپزخانه مانند تخته گوشت و ظروف پس از استفاده با دقت شسته شوند.
نوروویروس (Norovirus)
اینها ویروس هایی هستند که موجب التهاب روده و معده می شوند و در نتیجه آن سوزش در ناحیه معده و روده رخ می دهد؛ بعضی اوقات به این بیماری آنفولانزای شکمی هم گفته می گردد. این ویروس ها را می توان در آب و غذای آلوده یافت. از طرفی، در اثر تماس با شخص مبتلا این بیماری منتقل و منتشر می گردد. التهاب روده و معده شدیداً واگیردار است. از علائم آن می توان حالت تهوع، دل پیچه، استفراغ، اسهال، سردرد، تب و احساس خستگی را نام برد. این بیماری چند روزی طول می کشد اما بیشتراً افراد به سرعت بهبود پیدا می نمایند. ولی در خصوص کسانی که به علت عدم نوشیدن مایعات کافی برای جایگزین کردن آبی که در نتیجه اسهال و استفراغ از دست داده اند دچار مشکل شده اند، احتیاج به بستری شدن است. هر ساله نزدیک به 23 میلیون نفر در امریکا به این بیماری مبتلا می شوند که از بین آنها 50 هزار مورد بستری و 310 مورد به مرگ فرد منتهی می گردد. برای پیشگیری از این بیماری توصیه می گردد دست ها مکرراً با آب و صابون شسته، سایر سطوح آشپزخانه و لوازمی که زمان پخت غذا مورد استفاده قرار گرفته و سرویس های بهداشتی نیز می بایست مرتب ضدعفونی شوند.
منبع: فوت و فن