معرفی غذاهای محلی گرگان و غذاهای سنتی گلستان

به گزارش لحظه عکاسی، بدون شک هنگام سفر به شهرهای شمالی ماهی کباب و میرزاقاسمی یا باقلاقاتوق را امتحان نموده اید، ولی غذاهای محلی گرگان چیزی فراتر از غذاهای نام برده شده است. به عبارت دیگر، شهر گرگان انواع غذاهای محلی لذیذی دارد که شاید بسیاری از شماها هنوز آن ها را امتحان ننموده و حتی نام آن ها را نشنیده باشید؛ این در حالی است که غذاهای محلی گرگان همانند غذاهای محلی گنبد کاووس بسیار متنوع و مجذوب کننده هستند و ضروری است که حتما آن ها را امتحان کنید. در ادامه مشهورترین این غذاهای محلی را معرفی خواهیم کرد.

معرفی غذاهای محلی گرگان و غذاهای سنتی گلستان

محبوب ترین غذاهای محلی گرگان

از آنجایی که شهر گرگان فرهنگ و تاریخ غنی دارد، شما می توانید برترین غذاهای اصیل ایرانی که با سالم ترین و طبیعی ترین مواد غذایی پخته می شوند را در این شهر بیابید. در ادامه به غذاهای محلی گرگان اشاره نموده ایم.

باسترمه با اوزون برون

حتما می دانید که ماهی اوزن برون یکی از ماهی های صادراتی کشور ایران است که طعم بی نظیری دارد. از این رو غذای محلی باسترمه که با ماهی پخته می گردد با ماهی اوزون برون طعم بهتری خواهد داشت. می توان گفت این غذای محلی گرگان یکی از غذاهای مجلسی و گران قیمت است که در مهمانی های بزرگ طبخ می گردد؛ بعلاوه این غذای محلی گرگان رستورانی نیز هست و می توان در بعضی رستوران های سنتی گرگان آن را پیدا کرد. در طرز تهیه باسترمه پلو، از مواد اولیه زیر استفاده می گردد:

  • برنج
  • ماهی (با اوزون برون خوشمزه تر خواهد بود)
  • سیب زمینی
  • پیاز
  • انار (دانه های انار این غذا را لذیذتر می نمایند.)
  • ادویه

چکدرمه یا استانبولی پلو، از انواع پلوهای گرگانی

برعکس اینکه ما به طور معمول با استانبولی پلو از مهمانان خود پذیرایی نمی کنیم، مردم شهر گرگان پلو چکدرمه را به عنوان یک غذای مجلسی سرو می نمایند. به عبارت دیگر این غذا محلی گرگان پایه ثابت انواع مجالس و مهمانی ها در شهر گرگان است. به طور کلی طرز تهیه پلوهای گلستانی به شکلی است که بیشتر آن ها را می توان در مجالس و میهمانی ها سرو کرد.

البته چکدرمه، از انواع پلوهای گرگانی، تنها از مواد اولیه استانبولی پلو تهیه می گردد ولی روش پخت متفاوت و خاصی دارد که شاید طبخ آن کار هر کسی نباشد. در ادامه مواد موجود در این غذای محلی را نام می بریم:

  • گوشت
  • پیاز
  • برنج
  • رب گوجه فرنگی
  • روغن
  • ادویه

کوکوی اسفناج گرگانی

حتما تا به حال تجربه درست کردن کوکو سیب زمینی و کوکو سبزی را داشته اید. اما کوکوی اسفناج چطور؟ کوکوی اسفناج، یک غذای گرگانی اصیل است که هم طعم خوبی دارد، هم با استفاده از اسفناج به عنوان پایه اصلی، یک غذای غنی از آهن به شمار می آید. این کوکو را می توان به عنوان غذای اصلی برای وعده ناهار و شام یا میان وعده سرو کرد. مواد اولیه آن نیز به قرار زیر هستند:

  • اسفناج
  • تخم مرغ
  • نمک و فلفل

بورک یا بوروک ترکی

همان طور که می دانید بورک یکی از غذاهای لذیذ یا میان وعده های خوشمزه کشور ترکیه است که در شهر گرگان نیز به عنوان یک غذای محلی سرو می گردد و سوغات گرگان به شمار میرود. اگر به انواع پیراشکی های گوشت و مرغ علاقه مند باشید بدون شک بورک نیز غذای مورد علاقه شما خواهد بود، زیرا ساختار این غذا همچون پیراشکی است.

در نظر داشته باشید با توجه به سنگین بودن این غذای محلی نمی توان آن را به عنوان یک میان وعده سبک در نظر گرفت، زیرا خمیر نان این غذای پیراشکی شکل باعث سیری شما می گردد. افرادی که به گوشت علاقه ندارند می توانند بورک اسفناج را انتخاب نمایند. البته که بورک گوشت هواداران بیشتری دارد.

خورش ساک گرگان

در شهر گرگان انواع خورشت هایی را می توان یافت که در هیچ شهر و دیاری وجود ندارند. یکی از این خورشت ها خورشت ساک است. این خورشت که از غذاهای محلی گرگان است، همچون خورشت قیمه تهرانی بیشتر در مراسم ها به عنوان نذری سرو می گردد و عطر و طعم بسیار خوبی دارد.

بنابراین اگر به گرگان سفر کردید، بد نیست این خورشت را امتحان کنید. به خاطر داشته باشید این خورشت خوشمزه را هم می توان با پلو ساده و هم با زرشک پلو میل کرد. در ادامه مواد موجود در خورشت ساک را نام می بریم:

  • گوشت گوسفند یا بره
  • روغن
  • سیر
  • پیاز
  • اسفناج
  • آرد
  • نخود

کئی ترشک یا خورشت کدو ترشک

این غذای محلی کمی با سایر خورشت ها فرق دارد و شاید به مزاج هر کسی خوش نیاید. در واقع اگر به کدو سبز علاقه دارید و به فکر یک غذای سالم و خوشمزه هستید، کئی ترشک را امتحان کنید. در غیر این صورت این خورشت گرگانی شاید باب میل شما نباشد.

اصلی ترین ماده غذایی این خورشت، کدو سبز است، بنابراین اگر قصد دارید کدو سبز این خورشت را میل نکنید پس بهتر است کئی ترشک یا خورشت کدو ترشک را به هیچ وجه انتخاب نکنید و سایر غذاهای محلی گرگان را در فهرست خود قرار دهید. مواد تشکیل دهنده این خورشت گرگانی عبارت هستند از:

  • کدو سبز
  • سیر
  • پیاز
  • گوجه
  • ادویه
  • آب نارنج

ته چین اسفناج شهر گرگان

ته چین اسفناج، یک غذای گرگانی اصیل است. این غذا سرشار از آهن بوده و برای برطرف کم خونی، عالی خواهد بود. اگر بخواهید یک غذای مقوی آماده کنید که برای نوجوانان نیز فواید زیادی داشته باشد، ته چین اسفناج یک گزینه عالی برای شما خواهد بود. مواد اولیه به کار رفته در تهیه این غذای خوشمزه، به توضیح زیر هستند:

  • برنج
  • اسفناج
  • زرده تخم مرغ
  • ادویه
  • ماست چکیده

ماش پلو گرگان غذایی سرشار از پروتئین

همان طور که می دانید حبوبات پروتئین زیادی دارند و حتی به کسانی که گوشت نمی خورند توصیه می گردد حبوبات را جایگزین گوشت نمایند. بنابراین ماش پلو محلی گرگان نیز که با ماش درست می گردد از پروتئین زیادی سرشار است و به طور معمول این غذای محلی مورد توجه افراد مختلف قرار می گیرد.

ضمناً روش طبخ این غذا تا حدودی ساده است و به مواد غذایی خاص یا صرف زمان طولانی احتیاجی ندارد. مواد اولیه این غذا عبارت هستند از:

  • برنج
  • ماش
  • گوشت چرخ نموده
  • پیاز
  • زعفران
  • روغن زیتون
  • ادویه

در نظر داشته باشید می توان ماش پلو را حتی بدون گوشت چرخ نموده نیز تهیه کرد. ضمناً برنج این غذای لذیذ و ساده می تواند به صورت کته و به صورت آبکشی پخته گردد. در نهایت ماش پلو را با سالاد شیرازی یا سبزی خوردن میل کنید تا طعم آن لذیذتر گردد.

ماش پتی خارش یا همان خورشت ماش گرگانی ها

ماش پتی خارش غذای محلی گرگان است که به زبان همین شهر نام گذاری شده، ولی در فارسی معمولی به این غذای گرگانی خورش اسفناج و ماش می گویند. از آنجایی که ماش خاصیت غذایی بالایی دارد و سرشار از پروتئین است، شما در هر فصلی از سال می توانید این خورشت لذیذ را امتحان کنید. این غذای محلی استان گلستان یکی از برترین خورشت ها و غذاهای محلی گرگان است که با مواد زیر پخته می گردد:

  • ماش
  • لوبیا چشم بلبلی
  • اسفناج
  • کدو حلوایی خرد شده
  • لبو
  • آرد
  • رب انار
  • سیر
  • ادویه

بولامه، غذای سنتی گرگان

از آنجایی که بولامه ظاهری شبیه به حلیم دارد، ممکن است در نگاه اول این غذای مقوی گرگانی را با حلیم اشتباه بگیرید. بولامه گرگان نیز همچون خورشت ماست اصفهان نوعی غذای اعیانی است که در کنار غذاهای اصلی میل می گردد. ضمناً این غذای محلی گرگان بیشتر در مهمانی ها و برای پذیرایی از مهمانان کاربرد دارد.

روش درست کردن بولامه ساده نیست و باید مواد غذایی آن را از یک روز قبل آماده کنید. برای مثال شما باید برنج این غذا را از روز قبل خیس کنید و برای مدتی طولانی آن را در آب جوش بر روی اجاق قرار دهید. با توجه به زحمتی که پخت این غذا دارد، درست کردن آن برای یک خانواده کوچک فکر معقولی نخواهد بود.

کئی آش گرگان

کئی آش یا کئی کشک، یک غذای سنتی گرگان است که در آن از کدو حلوایی و کشک استفاده می گردد. همین طور ترکیب عدس در این آش، باعث می گردد تا به لحاظ غنای مواد مغذی، قابل توجه باشد. مواد اولیه مورد احتیاج در تهیه کئی آش، از انواع آش محلی گرگان، به قرار زیر هستند:

  • کدو حلوایی
  • پیاز
  • عدس
  • سیر
  • ادویه
  • کشک

نخود پلو گرگانی؛ از انواع غذاهای اصیل و خوشمزه گرگان

پیش از این نیز به خاصیت غذایی و پروتئین های حبوبات اشاره کردیم، از آنجایی که نخود نیز یکی از حبوبات به شمار میرود، سرشار از پروتئین خواهد بود و این غذای محلی از نظر غذایی ارزش بالایی دارد.

این پلوی خوشمزه گرگانی دارای مواد غذایی غنی همچون کلسیم، پتاسیم، انواع ویتامین ها، و آهن است که می توان با اضافه کردن گوشت قلقلی به این غذای لذیذ مزه و طعم آن را دو چندان کرد. برای تهیه گوشت قلقلی ب از گوشت چرخ نموده استفاده می گردد. علاوه بر گوشت مواد دیگر این پلو گرگانی را در ادامه نام می بریم:

  • برنج
  • نخود
  • رب انار
  • مرغ
  • گوشت
  • پیاز
  • زعفران
  • ادویه

ته چین کشمش پلو گرگانی

ته چین کشمش پلو گرگانی، شبیه به دیگر انواع ته چین و از غذاهای محلی گرگان است. با این تفاوت که در تهیه آن از کشمش پلویی و لپه نیز استفاده می گردد. این ته چین طعمی عالی داشته و به عنوان یک غذای مجلسی سرو می گردد. برای تزئین آن نیز می توان از خلال پسته، بادام و زرشک تفت داده شده، استفاده کرد. در تهیه ته چین کشمش پلو گرگانی، از مواد اولیه زیر استفاده می گردد:

  • مرغ
  • برنج
  • روغن
  • زعفران
  • پیاز
  • ماست چکیده
  • لپه
  • زرده تخم مرغ
  • ادویه
  • کشمش پلویی

هلی آش گرگان

اگر به میوه گوجه سبز علاقه مند هستید، حتما هلی آش را امتحان کنید. این آش خوشمزه، فواید بسیاری داشته و به ویژه برای تقویت استخوان ها، فوق العاده موثر است. این آش غنی از ویتامین هایی از جمله ویتامین A، C و E است. از این روی اگر در پی یک غذای مقوی و مفید برای تقویت سیستم ایمنی بدن هستید، هلی آش می تواند گزینه ای عالی برای شما باشد. مواد اولیه مورد احتیاج برای تهیه این آش متفاوت و خوشمزه، به توضیح زیر هستند:

  • لوبیا
  • نخود
  • گوجه سبز
  • کدو
  • برنج
  • تره
  • گشنیز
  • جعفری
  • اسفناج
  • ادویه
  • روغن زیتون
  • پیاز

ماش آش، از انواع آش های گرگان

اگر در پی یکی از مقوی ترین غذاهای محلی گرگان هستید، ماش آش را از دست ندهید. این آش خوشمزه، مواد مقوی زیادی داشته و ضمناً طعمی عالی نیز دارد. البته استفاده از گوشت گوسفند در تهیه ماش آش، باعث شده تا از بیشتر آش هایی که بدون گوشت طبخ می شوند، کمی فاصله داشته باشد. در تهیه این آش گرگانی، از مواد اولیه زیر استفاده می گردد:

  • ماش
  • برنج
  • جو پرک
  • سبزی آش
  • کشک
  • ادویه
  • پیاز
  • نعناع داغ
  • گوشت گوسفندی

آش ماست گرگانی

آش ماست گرگانی، مقداری با آش ماست معروفی که می شناسیم تفاوت دارد. در تهیه این آش، از کدو استفاده می گردد، در حالی که تهیه آش ماست معمولی، بدون کدو سبز است. این آش بسیار مقوی بوده و به عنوان عصرانه یا یک وعده غذایی کامل کاربرد دارد. مواد اولیه اصلی در تهیه آش ماست گرگانی، به توضیح زیر هستند:

  • کدو سبز
  • اسفناج
  • جعفری
  • گشنیز
  • برگ سیر تازه
  • ماست

گوجه ماش

گوجه ماش یک غذای گرگانی بسیار خوشمزه است که با اضافه کردن گوجه فرنگی رنده شده به برنج آن، رنگ و لعابی سرخ به خود می گیرد. این غذا بسیار مقوی بوده و خواص عالی ماش و گوجه فرنگی را به همراه دارد. گوجه ماش گرگانی، از مواد اولیه زیر تهیه می گردد:

  • ماش
  • گوجه فرنگی
  • برنج
  • رب گوجه فرنگی
  • ادویه

کپور کله با ماهی کپور

همان طور که از نام این غذای محلی استان گلستان تعیین است، این غذای لذیذ با ماهی کپور پخته می گردد و دستور پخت خاصی دارد که تنها مخصوص شهر گرگان خواهد بود. کپور کله یکی از برترین و معروف ترین غذاهای گرگان به شمار میرود که از مواد زیر تهیه می گردد:

  • ماهی کپور
  • سیر
  • جعفری
  • پیاز
  • رب انار
  • ادویه

ترچلو یا قارون آینده

ترچلو ظاهری شبیه به چلو گوشت دارد که البته روش طبخ متفاوت این غذا باعث تمایز آن از سایر غذاها شده است. این غذای لذیذ گرگانی را در هر فصلی از سال می توانید در این شهر میل کنید. در ادامه مواد اولیه ترچلو به عنوان یکی از غذاهای محلی گرگان را ذکر می کنیم:

  • گوشت گوساله
  • برنج
  • پیاز پوست کنده
  • نمک
  • فلفل سیاه
  • زردچوبه

ترشی پلا

ترشی پلا از غذاهای محلی استان گلستان است. این غذا مزه ای ترش دارد و استفاده از حبوبات در آن، باعث شده تا به لحاظ مقوی بودن نیز یک غذای عالی به حساب بیاید. در تهیه ترشی پلا، از مواد زیر استفاده می گردد. در صورتی که بخواهید مقدار ترشی این غذا کم گردد، به جای رب آلوچه ترش، باید از رب آلوچه معمولی و ملس بهره ببرید.

  • برنج
  • انار دانه شده
  • پیاز
  • رب آلوچه ترش
  • عدس
  • لوبیا
  • نخود
  • ادویه

انواع غذای محلی گرگان را باید امتحان کنید…

در بالا به معرفی تعدادی از غذاهای محلی گرگان پرداختیم. پیشنهاد می کنیم که مطلب جداگانه این غذاها را در سایت لحظه عکاسی مطالعه نموده و غذاها را برای خانواده خود تهیه کنید.

البته، اگر ساکن یا مسافر گرگان باشید، می توانید از لحظه عکاسی گرگان استفاده نموده و موارد دلخواه خود را آنلاین سفارش دهید؛ از این طریق شما به برترین رستوران سنتی گرگان دسترسی خواهید داشت. به این شکل، غذاهای مورد علاقه شما در کمترین زمان ممکن به دستتان خواهد رسید.

منبع: اسنپ فود

به "معرفی غذاهای محلی گرگان و غذاهای سنتی گلستان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "معرفی غذاهای محلی گرگان و غذاهای سنتی گلستان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید